Boekpresentatie Etienne Ys

De Barmhartige Staat
di 19 nov 20:15
di 19 nov
20:15
  • di 19 nov
    20:15
    Zaal-Z

Etienne Ys presenteert zijn debuutroman De Barmhartige Staat, waarin een koning hervormingen doorvoert in een wereld gedomineerd door een eeuwenoud imperium. Een gevecht om de toekomst van een eiland ontstaat terwijl traditionele macht en vooruitgang botsen. 

Etienne Ys, voormalig premier van de toenmalige Nederlandse Antillen, brengt zijn debuutroman De Barmhartige Staat in november uit in Nederland. Door middel van een diepgaand interview, een gesprek over zowel het boek als de algemene koloniale banden tussen Nederland en de eilanden én een prachtige voordracht van woordkunstenaar Mara Letí brengt Etienne het boek naar voren. 

De Barmhartige Staat vertelt over een wereld die al meer dan driehonderd jaar onder controle staat van het machtige Asante Imperium, een rijk groter dan het oude Rome. Het verhaal speelt zich af op het eiland Botan Po, dat vijftien jaar geleden een beetje onafhankelijk werd. De oude koning Yaw wil hervormingen doorvoeren. Hij wordt geïnspireerd door zijn zoon, kroonprins Juma, die meer vrijheid wil. De koning wil dat burgers meer inspraak krijgen, dat er meer vrijheid van geloof komt en dat de tot slaaf gemaakte witte Europeanen meer rechten krijgen. Maar niet iedereen is het hiermee eens, en in het paleis ontstaat er een hevige strijd over de toekomst van het eiland. Hoe blijf je sterk in een veranderende wereld, en welke plek heeft medeleven nog in onze samenleving?

 
Etienne Ys
Etienne Ys, geboren op Curaçao, was premier van de voormalige Nederlandse Antillen en speelde een sleutelrol in de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Zijn motto "formashon, formashon i mas formashon" (onderwijs, onderwijs en meer onderwijs) blijft een drijvende kracht in zijn werk. Met zijn debuutroman De Barmhartige Staat wil hij de leescultuur op Curaçao stimuleren.

Mara Leti
Mara Letí is een Afro-Curaçaose singer-songwriter met een authentieke sound, geïnspireerd door Afro-Caribische cultuur. Ze zingt in genres zoals Tambú, Sehú en Müzik di Zumbi, waarbij haar teksten de geschiedenis en kracht van het Curaçaose volk weerspiegelen. Mara heeft opgetreden met artiesten zoals Vernon Chatlein, Berget Lewis en het ZO! Gospelchoir.

Over Stichting Wintertuin
Stichting Wintertuin is een literatuurorganisatie uit Nijmegen die zich richt op verhalen, talent en innovatie. Ze ziet literatuur als een kracht om de samenleving te veranderen. Met een open blik zoekt Wintertuin naar nieuwe stemmen, perspectieven en manieren om de literaire cultuur te vernieuwen.