De gekte aan de macht

VPRO Presenteert…
di 19 nov 20:00
di 19 nov
20:00
  • di 19 nov
    20:00
    Kleine Zaal

In een op hol geslagen wereld trekt de VPRO de theaters in. De democratie staat onder druk, het klimaat in de hens. Wat staat ons te doen, nu de werkelijkheid absurder lijkt dan ooit? Hoe de macht het beste te bevragen?  

Presentator Sophie Derkzen steekt haar licht op bij een roedel beroepsontregelaars. Roel Maalderink en z’n broer Jos, makers van de satirische show Plakshot, zoeken zingend hun weg in de nieuwe politieke werkelijkheid. Rapper Elmer stampt haar frustratie om platland Nederland eruit. Theatermaker Damaris de Jong en haar vloggende alter ego KONT zijn van de partij. Storyteller Sahand Sahebdivani vertelt over zijn voorstelling Verzet! En Medialab onderzoekt de dynamiek tussen activisten en de politie bij de studentenprotesten dit voorjaar. Dus kom van de bank voor een avond vol live muziek, engagement en andere broodnodige gezelligheid.  

VPRO presenteert… Ontmoet onze makers op een prikkelende, interactieve avond vol muziek, verbeelding en goede gesprekken.

Over de gasten

Sophie Derkzen
Sophie Derkzen is journalist, presentator en programmamaker bij de VPRO. Op Radio 1 presenteert ze Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon. Ook maakt ze Marathoninterviews, drie uur lang live op Radio 1. Ze is host van de podcasts Stad in oorlog (Zilveren Reissmicrofoon 2023) en Generatie Merkel. Eerder schreef ze voor Vrij Nederland en De Correspondent. Ze studeerde af in Geschiedenis en Journalistiek en tussendoor twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Roel Maalderink
Programmamaker, journalist en presentator Roel Maalderink werd in 2020 verkozen tot Mediatalent van het Jaar door de Volkskrant. Hij is vooral bekend geworden door zijn satirische serie Voxpop die hij voor het AD maakt. Daarnaast heeft hij de De Speld Podcast gepresenteerd voor de satirische website De Speld. Samen met zijn broer Jos maakt hij intussen alweer een paar seizoen het satirische programma Plakshot.

Elmer 
Elmer combineert provocatieve rauwheid, ontwapenende eerlijkheid en de kleurrijke wereld van stripboeken in een schaamteloze act die een langverwachte frisse wind doet waaien in de Nederlandse muziekscene. Elmer snijdt thema’s aan als bindingsangst, zelfhaat en de hypocrisie van de linkse mens, altijd in combinatie met humor, zelfspot en ranzige lyrics.

Elmer wil breken met de verwachtingen van hoe een (vrouwelijke) artiest zou moeten klinken en er uit zou moeten zien, en zo de Nederlandse muziekscene diverser maken.

Damaris de Jong
Damaris de Jong is een veelzijdig actrice en maker. In 2020 studeerde zij af van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Damaris transformeert als actrice moeiteloos in verschillende rollen en is speels, komisch en gevoelig.

Haar grote fantasie maakt haar een goede speler maar ook een maker met altijd nieuwe ideeën. Ze richtte COLLECTIET op en maakte verscheidene solo’s: La Mentira (Marieke Ornelis), KONT en BEAUTYBOMB (Catoo Lustig).

Sahand Sahebdivani
Sahand Sahebdivani is co-directeur van The Amsterdam Storytelling Festival en de bekendste verteller van Nederland. In 2004 richtte hij de Mezrab op dat sindsdien is uitgegroeid tot een van de belangrijkste vertelcafé’s ter wereld. Sahand kwam op driejarige leeftijd als vluchteling van de oorlog tussen Iran en Irak in Nederland aan. De ervaringen van hem en zijn familie vormen de basis van het grootste deel van zijn werk.

 

Bekijk onze thema's