Theater Zuidplein

De Noordereiland Opera

over de geschiedenis van het Noordereiland
za 28 sep 20:30
za 28 sep
20:30
  • za 28 sep
    20:30
    Kleine Zaal

Gemaakt en gespeeld door bewoners van het Noordereiland in Rotterdam.
Met een voorprogramma door het Turkse koor HarmoniUS.

Kom genieten van de uitvoering van de Noordereiland Opera; ontwikkeld en uitgevoerd door bewoners van het Noordereiland, een fraai staaltje community art. 
De opera verhaalt over de geschiedenis van het eiland. Ooit was het slechts een zandplaat op de kop van Feijenoord. Criminelen en deserteurs werden daar door de admiraliteit opgehangen en er werd daarna een pesthuis gebouwd. Eind 19e eeuw werd de Noorderhaven gegraven, waardoor het gebied gescheiden werd van het vasteland en het Noordereiland een feit was.  

De opera vertelt over die ontstaansgeschiedenis, over de tijd dat havenbaronnen zich bogen over de inrichting van de havens en het Noordereiland, over de periode van de Tweede Wereldoorlog, waarbij het zich in de vuurlinie bevond tussen Nederlandse mariniers en Duitse soldaten die wilden oprukken naar de stad en tot slot over de periode daarna waarin de eilanders weer een bestaan probeerden op te bouwen. 

Artistieke leiding: Helѐne Verbraak
Muzikale leiding: Bart Egeter

Koor HarmoniUS
Bij deze uitvoering van deze krachtige opera is er ook een unieke samenwerking met het Turkse koor ‘HarmoniUS’ uit de wijk Feijenoord. Zij openen de avond én zingen samen met het Noordereiland Operakoor het slotlied van de opera.

Het Afrikaanderplein is de thuisbasis van dit koor, zij treden regelmatig op in gebouw ’t Klooster. Het koor bezingt de zomer, Turkije, de mooie stad Istanbul, maar ook allerlei covers van bekende muziek. Zij zingen in het Turks, Koerdisch, Grieks, Armeens en Syrisch. Het koor werkt dit jaar voor het eerst samen met andere koren zoals Koor op Zuid, de Noordereiland Opera en Opera Minira, vooral in het kader van Zomer op Zuid.

Artistieke leiding: Nilsu Us

Volg de Noordereiland Opera op Facebook, Instagram en YouTube.